123456789

Telefontid: Man-Fre 10-15

22 00 80 30

Velg en side

ARTROSE KNE ER MEST VANLIG Det er anslått at 10% av innbyggerne i Norge lider av artrose. Artrose refererer til tilstanden hvor brusk, som er den naturlige avdempingen i leddene, slites bort. Når denne naturlige avdempingen slites bort, gnir leddene løst mot hverandre, da det ikke lenger er brusk som absorberer støtene. Denne gnidningen av ben mot ben resulterer i stivhet, hevelse og smerte, og det påvirker også evnen til å bevege seg. Det er mange forskjellige typer artrose og artrose i kneet er den vanligste formen.

I de fleste tilfeller oppstår den hos mennesker over en viss alder, men det kan også skje med unge mennesker. I noen tilfeller er det arvelig, men det kan også skyldes skade, overvekt eller infeksjon. I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om kneartrose.

Det påvirker for det meste folk over 45 år, men som nevnt ovenfor kan det oppstå i alle aldre. I denne tilstanden mister bruskbelegget på kneleddets ben gradvis sin elastisitet og blir lett skadet. Siden det ikke lenger finnes brusk som virker støtdempende for bena, blir resultatet av tilstanden stadig irritasjon av benvevet.

Det kan føre til fortykning av de berørte bena og kan også medføre dannelse av bensporer. I noen tilfeller brytes en del av brusken ned i små biter, og disse små bitene holder seg flytende rundt i leddet. Det er observert at mer enn 50% av alle som lider av artrose i knærne, har mineralforekomster i brusken. I denne tilstanden fortynnes leddvæsken, slik at dens støtdempende og smørende egenskaper reduseres..

Når det gjelder graden av alvor i skaden, varierer det fra milde tilfeller uten symptomer til avanserte tilfeller der brusken er nedbrutt i en slik grad at bena begynner å gni mot hverandre. Dette fører til sterke smerter i kneet.. Det regnes som ikke-inflammatorisk leddgikt, men det er allikevel snakk om noen mindre inflammasjoner. Det er imidlertid ikke så alvorlig som inflammasjone i reumatoid artritt – leddgikt.

Det er viktig å nevne at artrose hovedsakelig rammer eldre og middelaldrende mennesker, og det forverrer seg med tiden. Men den medisinske forskningen har fremdeles ikke klargjort årsaken til denne nedbrytningen og slitasjen av brusken. Forskere har oppdaget noen enzymer som resulterer i skade på leddbrusk.

De fleste som lider av denne tilstanden, føler seg ikke vel, og den reduserer deres fysiske aktivitet. Vanligvis svekkes musklene som støtter kneet, noe som resulterer i mer stress på kneleddet, noe som igjen forverrer tilstanden.

Symptomer artrose kne

Denne tilstanden utvikler seg gradvis, altså blir forverringen gradvis. Symptomer for kneartrose inkluderer morgenstivhet i kneet, begrenset bevegelsesområde, smerter som blir verre ved å gå opp eller ned trapper, svakhet i kneet, samt en knusende fornemmelse i kneleddet. I noen tilfeller kan det også bli hevelse i kneet.

Hevelse i kneet er vanligvis et resultat av oppsamling av overflødig væske i kneleddet. Skadet brusk resulterer i inflammasjon i leddforingen samt overdreven produksjon av leddvæske som resulterer i hevelse. Symptomene stemmer vanligvis ikke med omfanget av skaden, og de kan komme og gå når som helst. Derfor er det ikke lett å vurdere om en bestemt behandling virker på denne tilstanden.

For å lindre symptomene anbefaler medisinske fagfolk vanligvis å styrke musklene som støtter kneet, og gå ned i vekt, samt å unngå aktiviteter som kan ha stor virkning på knærne.

Diagnose artrose kne

For diagnose av kneartrose kan legen be om røntgen-undersøkelse. Imidlertid viser ikke vanlige røntgen-bilder mengden av brusk i leddet. I slike tilfeller kan legen også bestille en MRI. I noen tilfeller kan det være nødvendig med artroskopisk knekirurgi for å konstatere tilstanden i kneet.

Behandlingstilbud

Det er viktig å bli diagnostisert og behandlet i begynnerstadiene, da tidlig behandling kan hjelpe pasienter effektivt å styre mild til moderat kneartrose.

Artrose og seneskader er vanskelig å behandle. I mange år har det ikke vært noen tilfredsstillende metoder for å behandle disse smertetilstander. Den vanlige metoden som er blitt brukt som for å behandle disse plager har vært injeksjon med kortison, kombinert med trening. Et annet medikament, hyaluronsyre, er også blitt benyttet de siste få år.

Kortison demper betennelse, men har ingen effekt på gjenoppbygging av det ødelagte/slitte vevet.

En ny behandlingsform ble lansert for ca 10 år siden, hvor man utnyttet noen av våre blodcellers betennelsesdempende egenskaper, og deres evne til å stimulere oppbygging av skadet vev (PRP). Denne teknikk er nå forbedret ytterligere :

Behandling med i-PRF : Injectable Platelet Rich Fibrin

Telefontid: Man-Fre 10-15